Czekolada Belgijska – jak powstała potęga?

Początki czekolady

W Belgii, pierwszy czekoladowy nugat został wyprodukowany około 1912 roku. Szybko zyskał rozgłos i stał się symbolem najlepszej czekolady na świecie. Do dzisiejszych czasów jest on uznawany jako wiodący produkt z belgijskiej stajni czekolady. Jednak jej popularność spowodowała, że belgijska czekolada, stała się belgijska tylko z nazwy a wszystko za sprawą olbrzymiej konkurencji na całym świecie. Jak to się stało? W prosty i sprytny sposób – firmy zagraniczne, widząc duże zapotrzebowanie na czekoladę belgijską przerwały jej monopol i zaczęły wypuszczać własne odmiany czekolady nazywane belgijskimi.

Czekolada belgijska – historia.

Pierwsze wzmianki o czekoladzie w Belgii, sięgają roku 1630. Wtedy właśnie pewien zakonnik kupił przetworzone nasiona czekolady od pewnego mężczyzny w miejscowości Ghent. Czekolada belgijska rozwijała się ciągle do przodu, poszerzając swoje tereny. Przełomowym wiekiem był początek XIX wieku – to właśnie wtedy wysłano rekordową ilość czekolady do południowej Afryki i ich nowej kolonii afrykańskiej. W Europie, czekolada belgijska zdobyła popularność dopiero po roku 1913 – wynaleziono wtedy pralinki które zawładnęły całą Europą. Był to odpowiednik zwykłych pralin z tym, że różniły się one od oryginału miękkim nadzieniem. Jej twórcą był Jean Neuhaus – stał się on dzięki temu odkryciu czołowym reprezentantem kuchni czekoladowej.

Belgia – ilość czekolady

Każdego roku, na terenie Belgii i wszystkich czołowych miast tego kraju, wytwarzane jest ponad 172 tysiące ton czekolady rocznie. Ilość sklepów w tym Państwie to ponad 2200. Duże znaczenie ma eksport towarów. Jednak ich wewnętrzny obieg jest bardzo dobry. To co wyróżnia belgijską czekoladę to tak naprawdę tylko i wyłącznie specyficzny pyszny smak. Niektóre czekolady są wytwarzane ze starych ziraen co powoduje ich gorzki i goryczkowaty smak. Po tym właśnie poznasz najlepszą czekoladę – po smaku i kolorze. To drugie czyli kolor musi być kremowo brązowy, nie za jasny nie za ciemny – po prostu idealny. Specjaliści od czekolady w Belgijskich fabrykach, posiadają specjalne wytyczne co do koloru i smaku produktu finalnego. Muszą się do nich stosować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Gastronomia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz